Jeg har egentligt altid interesseret mig for fotos, men fik først virkelig startet op på fotografering for ca. 5 år siden. Jeg var ikke den store læsehest i skolen, så jeg ville helst låne tegneserier på biblioteket - hvorfor? Der var jo masser af billeder og fantasien kunne få frit spil. I min verden siger et billede mere end tusinde ord. Jeg har så lært i dag at, ét ord kan blive til adskillige billeder.

 

Det var først for ca. 5 år siden jeg endelig fik købt en billet til den fotografiske jungle. Det var på en studietur i Skotland, i forbindelse med uddannelsen som handelsassistent, hvor jeg fik fat i mit første super-mega-overseje-og-nye digitale spejlreflekskamera. "Sony A200 med kit-objektiv" - så kunne verden bare komme an, for jeg følte mig som den nye "Ansel Adams". Det skal lige tilføjes, at jeg overhovedet ikke vidste hvem førnævnte mand egentligt var - (Hmm, måske en titel på en kendt ret, mums) med andre ord, jeg var så grøn som nogen kunne være indenfor fotografisk teknisk viden.

 

Jeg ved ikke om du har haft om grafer i skolen, men jeg kan så lære dig lidt om dem her. Hvis du finder et A4-ark, blyant og lineal frem, så skal jeg guide dig igennem en typisk graf for en fotografs selvbillede og realitet.

Vi starter med at tegne en streg fra øverste venstre hjørne og lodret ned. Her skriver vi "selvbillede/selvværd" langs linjen. "husk linealen - et meget brugbart redskab inden for komposition". Tegn så en streg fra bunden af førnævnte linje, og mod højre nederste hjørne af arket. Her skriver vi tid/år. Nu er vi klar til at tegne og fortælle. Når vi er van til at se på billeder, som vi har taget med vores lille lommekamera, så kommer verden til at ligge for vore fødder, når vi får fingre i et "rigtigt" kamera og ser kvaliteten af disse utrolige, fantastiske og ikke mindst opsigtsvækkende billeder af vores kat. Så derfor placer vi nu blyanten i øverste venstre hjørne og tegner vandret ca. 2 cm. ud mod højre. Vi er på vores højeste niveau af selvværd og tilfredsstillelse, da alle billeder vi tager er som tidligere nævnt vidunderlige, fantastiske, iøjnefaldende og fortjener den store fotomedalje.

 

MEN! - nu håber jeg at blyanten er godt spids, for vi skal til at tegen en lang linje hele vejen ned til bunden af vores A4-ark. Hvorfor nu det?

Efterhånden som man tilegner sig viden om fototekniske virkemidler, åbner sig et univers af en størrelse, som man slet ikke kunne forestille sig. Pludselig finder man ud af at man faktisk ikke vidste en dyt omkring fotografering og dets utal af nuancer indenfor udstyr, genre og kunstens holdninger. Derfor starter vi nu fra bunden af vores graf, da vores selvbillede pludselig rammer virkeligheden. Vi føler det er en enorm opgave, at sætte sig ind i hvordan det hele fungerer. GIV IKKE OP!

Når vi har vænnet os til dette nye og KÆMPE store univers, kommer vi stille og roligt ud på den anden side og nu begynder det at virke for os igen.

Blyanten kan nu stille og roligt begynde sin rejse opad på vores graf over selvværd/selvbillede, men dog ikke parallelt med en rumraket på vej til månen fra Huston Texas. "

"Huston, we still got a problem" - Bankkontoen er for lille !

Her tilsidst vil jeg komme med nogle sætninger der gerne må sætte sig fast i dit fotografiske sind.

- Langt de fleste billeder du tager vil ikke lykkedes i første hug, det er ikke et nederlag, da du bare har fundet et utal at måder til hvordan man ikke skulle gøre.

- Øvelse, øvelse  og atter øvelse. Alle professionelle har også været amatører engang.

- Det er ikke forbudt at spørge om hjælp.

- I dag bliver en GOD dag

- Katten er stadig en god model

- For guds skyld sæt dig ind i hvordan dit udstyr virker, værktøj løser ikke opgaven af sig selv, en god håndværker løser opgaven med det han har ved hånden.